Email: info@procyclinguk.com

ProCyclingUK 2024 Logo Alternate

Vooruitkijken met performance coach Marieke van Wanroij

Wat voor effect heeft de break gehad op de rensters? Hoe zijn ze daarin begeleid? Hoe staan ze er nu voor en wat zijn de verwachtingen voor het resterende seizoen? Samen met performance coach Marieke van Wanroij blikken we terug op afgelopen periode en kijken we vooruit naar de komende wedstrijden.

Hoe was de afgelopen periode voor de rensters? Wat heeft de break voor effect gehad en hoe heb jij ze daarbij kunnen helpen?
In het begin riep het veel vragen en teleurstelling op. Zodra er meer informatie was omtrent het coronavirus en de impact daarvan was er ook meer rust en acceptatie binnen de groep. De wekelijkse individuele coachgesprekken die voor de coronatijd plaatsvonden, hebben wij bewust ook tijdens de onderbreking door laten gaan. Om in gesprek te blijven en daarnaast ook andere doelen te formuleren en de rensters daarin te begeleiden. Uiteindelijk ben ik trots op hoe de rensters dit ieder voor zich opgepakt hebben en zowel fysiek als op andere vlakken stappen hebben gezet in hun ontwikkeling.

Hoe zie jij jouw rol binnen de ploeg?
Wat ik heb geleerd is dat je niet op alles invloed en controle hebt. Dat geldt ook voor deze periode. Het is belangrijk om te kijken waar je als renster dan wel invloed op hebt, je doelen bij te stellen en je daarop te focussen. Het is fijn als je de rensters hierin kan begeleiden door doelen te evalueren, feedback te geven maar vooral goed de zelfregulatie te stimuleren en ze eigenaar te maken van dit proces.

Hoe komt jouw eigen ervaring van pas bij het begeleiden van deze meiden?
Het is fijn om vanuit ervaring te kunnen spreken met de wetenschap dat zo’n wedstrijdvrije periode niet per se verkeerd hoeft uit te pakken en je juist ook stappen kan zetten op andere vlakken waar je normaliter minder aan toe komt. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat het niet verkeerd is om je lichaam een periode van wedstrijdrust te geven. Zowel op fysiek als mentaal vlak kan je de batterij dan maximaal opladen en vaak geeft het nieuwe inzichten die je mee kunt nemen richting de toekomst.

Hoe staan ze er nu voor en wat is jouw verwachting van de komende wedstrijden en de rest van dit seizoen?
Onlangs hebben we het programma aan de rensters gepresenteerd. In het programma zijn ook keuzes gemaakt bepaalde wedstrijden niet te rijden, waarmee ‘zekerheden’ zijn ingebouwd voor zover dat kan met betrekking tot corona. Want het virus is niet weg en de situatie kan in korte tijd weer veranderen. Maar je ziet dat de lange periode van wedstrijdrust en regelmaat (dus het niet continue reizen, structuur van schema en balans) de meesten erg goed heeft gedaan. Een aantal piekrecords zijn gesneuveld en dat is een goed teken. Het team is fit en ik kijk dan ook reikhalzend en vol nieuwsgierigheid uit naar de komende wedstrijdperiode. Tegelijkertijd weet je dat ook de concurrentie niet heeft stilgestaan. Het mooie is dat je uiteindelijk veel kan leren van deze periode. Wat goed is geweest of een volgende keer beter of anders kan.

Tot slot. Je hebt onlangs met het team het NK verkend. Wat verwacht je hiervan?
Het is een zwaar selectief parcours. Zeker in warme omstandigheden. Dan gaat het een afvalkoers worden en gaat er uiteindelijk maar een klein groepje finishen. Ik denk dat we als team op dit parcours zeker kans maken. Een van de redenen waarom we dit vooraf met het hele team verkend hebben is zodat we weten wat ons te wachten staat en het maximale eruit kunnen halen.

Photo by Velofocus © 2020

Source

Related articles

Share article

Latest articles